Е100, харчовий барвник куркумін: користь і шкода

Назва харчового барвника – куркумін

Позначення – Е100

Безпечний

Дозволений для застосування в харчовій промисловості

Е100, харчовий барвник куркумін: користь і шкода

Куркумін – харчова добавка природного походження, яка відноситься до натуральних барвників. І найголовніше це те, що цей барвник дозволений до застосування в харчовій промисловості. Для початку, давайте розберемося з чого і як проводиться куркумін. А джерелом цього барвника є рослина куркума – Curcuma Longa з сімейства імбирних, яку в основному культивують у Китаї. Часто цю рослину називають жовтим імбиром за характерну для кореня імбиру форму і яскраво-жовтий колір в розрізі.

Куркумін є поліфенолом. Так як він не розчиняється у воді, його отримують з коріння куркуми методом екстрагування петролейним ефіром, а потім спиртом. Спиртовий розчин куркумина і є натуральним харчовим барвником жовтого кольору. Це прозора рідина інтенсивно-жовтого кольору, та ще й з красивим золотистим відтінком, характерним для нього смаком і без будь-яких сторонніх присмаків і запахів. Використовують його для фарбування продуктів харчування в жовтий колір. Основна область застосування – кондитерська промисловість.

Користь куркуміну

Куркумін як харчовий барвник застосовують в основному у вигляді порошка, приготованого з кореня куркуми. Цей порошок має характерний насичений жовтий колір, може мати золотистий відтінок або теракотовий. Куркума застосуються і як барвник і як прянощ. Особливо цінуються її корисні властивості в Азербайджані та країнах Середньої Азії, як приправи до плову і інших страв, так як надає їм гарний жовтий колір і приємний, свіжий аромат з легкою пекучістю, терпкістю і з легкими нотами імбиру.

Багато хто, якщо не все, чули про таку відому приправу, як каррі. До її складу входить безліч компонентів. І саме чудове це те, що кожен може приготувати цю приправу за своїм смаком більш-менш гострою. Так от, основна складова в каррі, як правило, це куркума. Хоча в цю приправу входять ще й власне листя каррі, імбир, червоний і чорний перець, часник, паприка і ще багато різних спецій.

У чому користь куркуми. Є у неї дуже корисна властивість розщеплювати жири в організмі людини під час травлення. Саме ця властивість використовуються в дієтах для схуднення в якості засобу, що спалює жир. Доведено властивість цієї рослини позитивно впливати на шлунково-кишковий тракт, користь при стресі і властивість мінімізувати негативні наслідки при надмірному вживанні алкоголю. Відома користь куркуми для суглобів і кісток, вона допомагає регулювати рівень холестерину в крові і має антиоксидантні властивості.

Шкода куркуміну

Чи шкідливий куркумін і в яких випадках? Доведено, що основна частина куркумина виводиться організмом, а та невелика частина його, яка потрапляє в печінку, з успіхом переробляється. Але потрібно відмовитися від вживання цієї приправи тем у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом, а так само при вагітності. Як втім і від вживання інших сильних прянощів без поради лікаря.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.