Вітамін B15 (пангамова кислота)

Вітамін В15 в чистому вигляді виглядає як білий кристалічний порошок, який має властивість непогано вбирати воду. Ще в 50-тих роках минулого століття його відкрив Т. Томіяма, відомий біохімік, коли проводив дослідження бичачої печінки. При подальших дослідженнях було виявлено, що цей вітамін міститься в пророслому рису, пивних дріжджах і кісточках абрикоса. Ще це з’єднання носить назву пангамова кислота (у перекладі з грецької “пан” – все і “гами” – насіння), тому що, як з’ясувалося, воно міститься в насінні багатьох рослин, тобто досить поширене в природі. Але, як правило, цю кислоту називають вітаміноподібною речовиною, а не вітаміном, з причини того що дефіцит В 15 в їжі, що вживається людьми, не призводить до незворотних наслідків. До того ж в науковому світі поки невідомо синтезується пангамова кислота в організмі самостійно або ж надходить до нас разом з їжею.

Продукти, багаті вітаміном В15

Норма споживання

Точних відомостей по нормі вітаміну, необхідної для людського організму протягом доби, поки немає. Але деякі авторитетні біохіміки вважають, що кожен з нас повинен щодня приймати разом з їжею хоча б 2 мг вітаміну В 15. Людям, які ведуть активний спосіб життя із спортивним навантаженням пангамова кислота необхідна, оскільки вона забезпечує хорошу роботу м’язової тканини.

Вітамін В 15 використовується для лікування певного ряду захворювань, його щоденна доза може перевищувати 100 мг. Пангамову кислоту при бажанні можна знайти в будь-якій аптеці, подібний препарат може мати назву – сіль пангамової кислоти або пангамат кальцію. Будь-яка людина, що не має проблем зі здоров’ям, може пити вітамін В 15 при прийнятті їжі, але перед тим як застосовувати пангамат кальцію треба пройти лікарську консультацію, що б знати скільки разів, і в якій кількості можна приймати цю біологічно активну добавку.

Функції пангамової кислоти в людському організмі

Вітамін В 15 бере участь при регуляції обміну жирів і білків. Він допомагає синтезувати речовини, які впливають на нормальну роботу органів і тканин тіла людини, прискорює відновні процеси після сильних фізичних навантажень і продовжує життєвий період клітин. Пангамова кислота, при її нормальної забезпеченості в організмі, підтримує правильну роботу наднирників і підвищує виділення гормонів. Також вона не дає відбутися жировому переродженню печінки і зародженню атеросклеротичних бляшок, які закупорюють кровоносні судини. Крім того вітамін В 15 стабілізує рівень холестерину у крові.

Це з’єднання вкрай важливо для людей, які займаються професійним спортом. Пангамова кислота допомагає при боротьбі з аноксією – кисневим голодуванням організму і сприяє зменшенню проблем, пов’язаних з кисневим голодуванням і допомагає якнайшвидше запустити заново роботу м’язової тканини.

Також пангамовая кислота бере участь у синтезі креатину і креатинфосфату. Ці речовини беруть визначальне дію в енергетичному обміні клітин. А адже при великих спортивних навантаженнях м’язові тканини вживають набагато більше енергії, ніж зазвичай, що призводить до швидших біохімічним процесам освіти креатинфосфату і креатину. З цієї причини спортсменам особливо необхідно включати в свій раціон вітамін В 15.

Але пангамовая кислота важлива не тільки для людей, які піддають свій організм інтенсивним навантаженням. Давно відомо, що вживання алкогольних напоїв веде до пошкодження клітин печінки, адже цей орган є природним фільтром, який дано людині для знешкодження шкідливих речовин. Вітамін В15 захищає цей важливий орган від шкідливої дії парів алкоголю. І навіть якщо цироз печінки вже настав, пангамова кислота все одно діє допоміжним чинником при нейтралізації небезпечних речовин, які потрапляють в людський організм. Вченими відкритий той факт, що вітамін В 15 допомагає побороти алкогольну залежність і навіть потяг до деяких наркотиків. Крім іншого В15 знижує головні болі і нудоту, які з’являються у людей при такій неприємній справі як “похмілля”.

Усунувши дефіцит пангамової кислоти у своєму організмі, люди відчувають себе бадьоріше і краще. Цей вітамін входить у зміст багатьох ліків, які необхідно приймати при передінфарктних і післяінфарктних станах, хронічному гепатиті, ревматизмі, бронхіальній астмі, багатьох шкірних заболіваніях і отруєннях. Більше того, пангамова кислота має протизапальні властивості. Цей вітамін сприяє розширенню стінок кровоносних судин, тому його застосовують при боротьбі з гіпертонічною хворобою. Людям з відсутністю апетиту дієтологи рекомендують приймати кальцієву сіль, в якій міститься вітамін В15.

Якщо у вас знизилася працездатність або відчувається постійна втома, це може говорити про зниження пангамової кислоти в організмі. Недостача цього з’єднання в їжі може закінчиться проявом серцево-судинних захворювань з причини поганого харчування клітин молекулами кисню. Крім цього, нестача вітаміну може призвести до розладу нервової системи і поганій роботі залоз, відповідаючих за внутрішню секрецію.

Передозування В15

Максимум, що чекає людину при надлишку пангамової кислоти в організмі – це безсоння, головний біль, часте серцебиття і підвищена дратівливість, подібні випадки зустрічалися у людей старшого віку. А взагалі зайві дози вітаміну прекрасно покидають людський організм самостійно, без плачевних наслідків для органів і тканин.

Продукти, у яких міститься вітамін В 15

Як зазначено вище пангамова кислота присутня в насінні багатьох рослин, тобто вона є в продуктах харчування, які містять зернові культури, гарбузове, кунжутне насіння, пивні дріжджі, кісточки абрикос, горіхи, печінка. Якщо у вас немає таких проблем з травною системою як погіршення всмоктування корисних речовин з шлунку, то додаткове харчування організму вітаміном В 15 ні до чого. Він сам буде отримувати все, що йому необхідно з їжі.

Властивості вітаміну В 15 при змішуванні з іншими речовинами

Насамперед, пангамова кислота прекрасно розчиняється у воді. Також вітамін В 15 знешкоджує деякий перелік негативних для організму речовин, взаємодіючи з ними і допомагаючи вивести з організму. Пангамова кислота знімає побічні ефекти, які можуть виникнути при надлишку аспірину в організмі, захищаючи органи шлунка і наднирники. Її радять приймати при підвищених дозах сульфаніламідних препаратів та антибіотиків, які відносяться до тетрациклінового ряду. При застосування вітаміну В 15 з вітамінами А і Е посилюється вплив з’єднання на обмін речовин. Пангамова кислота при взаємодії з вітаміном В12 впливає на біохімічні реакції, які протікають в клітинах людського організму.

Один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.