Пророщування квасолі і сочевиці

Вживання в їжу бобових і сочевиці означає отримання величезної кількості білків, вітамінів А, С і В6, кальцію, заліза, магнію, калію та інших поживних речовин зі свого раціону. Ось кілька способів, як можна проростити їх в домашніх умовах.

Пророщування квасолі і сочевиці

Бобові, такі як зелений горошок, квасоля, нут містять вуглеводи. У той час як сочевиця: жовта, червоно-помаранчева, коричнева, чорна, біла і зелена містять білки.

Пророщування бобових

  • Перш ніж почати, потрібно добре промити квасолю під холодною водою принаймні 2-3 рази.
  • Візьміть велику миску і покладіть до неї боби. Налийте теплу воду, щоб покрити боби повністю та ще на 2 см зверху. Замочіть квасолю на ніч.
  • На наступний день злийте воду з квасолі і накрийте її марлевою серветкою. Або зав’яжіть кінці тканини, або використовуйте гумку, щоб зв’язати належним чином.
  • Промивайте квасолю два рази на день водою (прісною) і зливайте воду повністю.
  • Через 3-4 дні ви побачите, що боби проросли в мисці. Тримайте їх на сонці протягом декількох годин, коли ви побачите принаймні сантиметр довжини пагонів. Насіння, яке не проростає, потрібно викинути.

Пророщування сочевиці

  • Кожен вид сочевиці має інший смак і в залежності від розміру час проростання може змінюватися.
  • Занурте сочевицю в чисту, теплу воду і залиште на ніч; принаймні на 8-12 годин.
  • На наступний ранок промийте сочевицю ретельно, щоб всі токсини і кислоти були видалені. Злийте воду і залиште сочевицю у мисці та накрийте кришкою або чистою тканиною. Зберігайте у неосвітленому і прохолодному місці.
  • Залиште сочевицю там протягом, принаймні, 3 днів та промивайте кожен день два рази чистою водою. Перевірте ніжність сочевиці після 2 днів. Якщо ви хочете сочевицю ніжніше, залиште ще на день або два.
  • У заключний день промийте сочевицю ретельно і поставте в холодильник миску з тканиною в якості обкладинки. Використовуйте сочевицю протягом тижня після проростання.

Пророщування в скляній банці

  • Квасолю також можна проростити в скляній банці. Головне у цьому методі: забезпечити достатньо свіжого повітря і прикривати банку марлевою або нейлоновою тканиною. Замість тканини можна використовувати спеціальні кришки, призначені для пророщування.
  • Залежно від типу бобів, які хочете вирости, візьміть 2 столові ложки квасолі або гороху і покладіть у банку. Обполосніть боби теплою водою, злийте воду і знову залийте теплою водою, так щоб вона покрила боби повністю і трохи більше. Накрийте марлею та залиште протягом 8-12 годин або на ніч. Обгорніть банку рушником, щоб захистити її від світла.
  • У наступні 2-3 дня промивайте квасолю пару раз у день у воді та зливайте належним чином.
  • Регулярно перевіряйте, чи пророслі ваші боби. Якщо деякі боби не проросли, то їх потрібно виймати з банки.
  • Після того, як паростки проросли, їх можна помістити до холодильника, вони можуть зберігатися принаймні тиждень, якщо ви будете промивати їх раз на день. Температура у холодильнику буде сповільнювати, але не зупинить ріст пагонів.
  • Паростки чутливі до низької температури, тому слід уникати морозильної камери.
Як використовувати паростки квасолі та інших бобових? В основному їх додають в салатів з овочами та рослинною олією. Дуже смачні паростки також у супах. Читайте смачні рецепти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.