Кульбаба: користь для здоров’я

Кульбаба зелена належить до сімейства соняшнику і вже давно використовується в медицині і кулінарії. Кульбаба лікарська – наукова назва найбільш часто використовуваних кульбабок, хоча існує широке різноманіття кульбаби. Якщо ви запитаєте когось, що таке кульбаба, то вони, швидше за все, скажуть, що це гарна квітка, яке росте всюди, а не рослина або трава з численними користями для здоров’я.

Кульбаба: користь для здоров'я

Користь для здоров’я від вживання Кульбаби

Кульбаби – це багате джерело багатьох важливих поживних речовин, які необхідні людському організму  для нормального функціонування. Зелень добре впливає для печінку, жовчний міхур і корисна для людей з анемією. Ось ще кілька переваг:

Покращує здоров’я кісток

Будучи хорошим джерелом кальцію, трава кульбаба зміцнює кістки і запобігає багатьом хворобам. Кульбабки містять антиоксиданти, такі як лютеолін і вітамін С, які дуже корисні в захисті кістки від пошкоджень, викликаних старінням і вони знаходяться в достатку в кульбабі.

Сприяє травній системі

Листя кульбаби є хорошим джерелом клітковини і тим самим сприяють гарному травленню. Їжте кульбабки для звільнення від запорів і для підтримки здорового травного тракту. Однак волокна, знайдені в кульбабі, відомі як інулін, можуть викликати алергію у людей, які сприйнятливі до нього. Тому має сенс додавати кульбабки в свій раціон в невеликих кількостях.

Управління діабетом

Кульбаба може принести користь людям з діабетом, так як її сік стимулює підшлункову залозу для виробництва інсуліну та допомагає підтримувати нормальний рівень цукру в крові. Але це ще не все; сечогінний характер кульбаб також може допомогти діабетикам за рахунок збільшення сечовипускання. Це збільшення сечовипускання вимиває надлишок цукру з організму і запобігає від будь-якому накопиченню цукру в нирках. Застереження: діабетики, які приймають модулятори для цукру в крові, повинні проконсультуватися з лікарем, перш ніж додавати кульбабки до свого раціону.

Зберігає сечовивідні шляхи здоровими

Будучи сечогінними, кульбабки допомагають вивести токсини з нирок і підтримувати сечовивідні шляхи здоровим. Кульбаба також є потужним дезинфікуючим засобом і допомагає у лікуванні мікробних інфекцій сечовивідних шляхів. Споживання кульбаби корисне у боротьбі з інфекціями в цілому організму.

Запобігає раку

Кульбаба може тримати рак в страху, так як багата антиоксидантами. Волокна кульбаби також очищають товсту кишку від токсинів, знижуючи таким чином ризики кишкових ракових захворювань. Підтримка сечовивідних шляхів здоровим ще більше знижує ризик захворювання раком в багатьох частинах тіла.

Регулює здоров’я серця

Калій в кульбабках може допомогти в регулюванні кров’яного тиску і частоти серцевих скорочень. Багатий зміст волокон і сечогінні властивості також тримають кров’яний тиск на здоровому рівні і це є хорошою ознакою для загального стану здоров’я серця.

Покращує стан шкіри

Молоко кульбаби – це як сік з рослини, воно корисне у лікуванні грибкових інфекцій на поверхні шкіри. Сік – потужний засіб з сильною лужною дією, а також є сильним фунгіцидним і бактерицидним агентом. Сік кульбаби може бути використаний в якості лікування всіх типів шкіри без будь-яких побічних ефектів для різних шкірних захворювань, таких як екзема, акне, свербіж і стригучий лишай. Але бережіть очі, тому що попадання може призвести до свербежу та подразнення. До того ж перед застосуванням корисно зробити тест на шкірі, щоб виключити будь алергічні реакції вашого організму на кульбабу.

Кульбаба допомагає схуднути

Споживання кульбаби виводить надлишкові рідини з організму і допомагає у втраті кілограмів. Люди, які хочуть схуднути, можуть збільшити споживання кульбаб, щоб зменшити свої потреби у поживних речовинах і зменшення кількості калорій.

Здорові рецепти з кульбабками

Салат з кульбабами і тофу
Подрібніть часник і обсмажте його з оливковою олією. Додайте нарізаний перець чилі, приготовану на пару червону квасолю, тофу кубиками і змішайте їх добре в каструлі. Додайте сіль, кульбабки, насіння кунжуту і зніміть з вогню через кілька хвилин. Додайте до готового блюда квіткові пелюстки кульбаби та їжте із задоволенням.

Бутерброди з кульбабою
У мисці змішайте знежирений сир, додайте кульбаби, подрібнений мигдаль, сіль, перець чорний мелений(по бажанню), сушену м’яту, пластівці перцю чилі, змішайте та намазуйте цю суміш на бутерброди.

Здорові способи приготування їжі з кульбабою

  •  З зелені кульбаби можна приготувати легке соте.
  •  Можна навіть смажити квітки у фритюрі.
  •  Коріння кульбаби використовують для сумішей і приправ.
  •  Щоб зберегти більшість поживних речовин важливо не пережарити зелень, тільки до того моменту, як вона не стане м’якою.
  •  Додавайте жменю кульбаби, роблячи салати зі свіжої м’яти або кінзи з усіма іншими інгредієнтами.
  •  Також можете додати кульбабу до ваших страв з рисом. Після того як блюдо з рисом приготувалося, додайте зелень і варить протягом двох хвилин.
  •  Додавайте зелень в салати і соки.
  •  Робіть чай з коренів кульбаби. Користь для здоров’я чаю з кульбаби така сама, як при споживанні свіжої кульбаби.

Калорії, білки, жири, вуглеводи та поживні речовини в кульбабі (на 100 грамів):

Всього калорій – 45
Білки 2,7 г
Жири 0,4 г
Вуглеводи –  9,2 г

Поживні речовини Кількість % денної норми*

Кальцій, Ca   187 мг 18,7%
Мідь, Cu   0,17 мг 8,55%
Праска, Fe   3,1 мг 17.22%
Магній, Mg   36 мг 9%
Марганець, Mn   0,34 мг 17,1%
Фосфор, P   66 мг 6,6%
Калій, K   397 мг 11.34%

* Відсоток денної норми заснований на дієті у 2000 калорій. Ваше щоденне значення може бути вище або нижче в залежності від індивідуальних потреб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.