Користь винограду для здоров’я

Користь винограду для здоров'яСоковиті і смачні ягоди ростуть кетягами і бувають різних кольорів: фіолетового, малинового, чорного, темно-синього, жовтого, зеленого, оранжевого і рожевого. Їх можна вживати свіжими або використовувати для виготовлення вина, оцту, джемів, соків, желе, екстракту виноградних кісточок, родзинок і масла з виноградних кісточок. Виноград доступний круглий рік.Виноград дуже смачний і має численні переваги для здоров’я, від допомоги запобігання раку до лікуванні закрепів і поганого зору.

Середній розмір порції винограду становить близько 1 чашки або 32 виноградини.

Виноград містить волокна, білки, мідь, калій, залізо, фолієву кислоту і вітаміни А, С, К і В2. Він також володіє антиоксидантними, протизапальними і антимікробними властивостями і включає фитонутриенти, особливо феноли і поліфеноли. Виноград має високий вміст води і добрий для гідратації.

Переваги винограду для здоров’я

1. Захищає від раку

Антиоксидантні та протизапальні властивості винограду допомагають захиститися від раку. Вони запобігають хронічному окислювальному стресу і хронічному запаленню, двом важливим чинникам, які викликають рак. Крім зниження ризику раку, виноград пригнічує ріст і поширення ракових клітин.

За даними дослідження, опублікованого у 2005 в журналі сільськогосподарської та харчової хімії, виноград Мускат містить натуральні фенольні сполуки, які мають протиракові властивості.

Виноград особливо ефективний в зниженні ризику розвитку раку товстої або прямої кишки, легенів, простати і молочної залози. З’єднання ресвератролу міститься в шкірці винограду і є потужним антиоксидантом, який допомагає захистити шкіру від шкідливого впливу УФ-сонячних променів, тим самим знижуючи ризик виникнення раку шкіри.

Щоб знизити ризик розвитку раку, потрібно вживати свіжий виноград або сік, а не добавки.

2. Підвищує харчування мозку

Виноград також добре впливає на розумове здоров’я. Регулярне харчування винограду може поліпшити пам’ять і запобігти віковому зниженню пам’яті. Ресвератрол у винограді збільшує приплив крові до мозку і покращує розумові реакції. Виноград може навіть затримати початок дегенеративних нервових захворювань, як недоумство.

Крім того, виноград запобігає руйнуванню мозку вільними радикалами, які можуть призвести до хвороби Альцгеймера. За даними дослідження 2009 року, опублікованому в Британському журналі Nutrition, виноградний сік покращує функцію пам’яті у літніх людей з помірними когнітивними порушеннями.

3. Знижує поганий холестерин

Флавоноїди і антиоксиданти у винограді допомогають поліпшити рівень холестерину. Справді, цей фрукт може знизити ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ або “поганий” холестерин)і в той час підвищити ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ або “хороший” холестерин).

За даними дослідження 1999 року, проведеному в Університеті Вісконсіна, регулярне вживання фіолетового виноградного соку покращує функцію ендотелію і знижує сприйнятливість холестерину ЛПНЩ до окислення у хворих з ішемічною хворобою серця.

Крім того, виноград збільшує рівень окису азоту в крові, що запобігає утворенню тромбів і знижує ризик серцевих нападів.

4. Зменшує ризик серцево-судинних захворювань

Вживання виноград або червоного вина допомагає серцево-судинної системи знизити ризик утворення тромбів, запобігає пошкодженню кровоносних судин у серці і допомагає підтримувати здоровий кров’яний тиск.

Справді, з-за високого вмісту калію, люди з високим кров’яним тиском можуть їсти виноград, щоб допомогти звести нанівець ефект натрію в організмі.

За даними дослідження (2009), опублікованого в журналі серцево-судинної фармакології, легке та помірне пиття червоного вина, виготовленого з високоякісного винограду, знижує ризик серцево-судинних проблем. Ресвератрол і проантоцианидин – основні сполуки, присутні у винограді і червоному вині, які підтримують серцево-судинну систему.

Крім того, протизапальні властивості винограду запобігають хронічному запаленню і знижують ризик атеросклероз.

5. Бореться з втомою

Виноград – ідеальна закуски для боротьби з втомою і поліпшення вашого енергетичного рівня. Виноград багатий на вітаміни та мінерали: магній, фосфор, залізо і мідь. Всі ці поживні речовини взаємодіють разом, щоб зміцнити імунну систему, забезпечують енергію і борються з симптомами втоми.

Більше того, виноград допомагає збалансувати залізний і мінеральний баланс в організмі. А вміст вуглеводів у винограді допомагає зберегти м’язову і нервову системи.

Тільки одна жменька винограду або ½ склянки виноградного соку може дати вам миттєву енергію і відчувати себе менш стомленими. Тим не менш, темний виноград не може забезпечити підвищення заліза, необхідного для боротьби з втомою. Білий, рожевий та жовтий виноград найкраще підходять для боротьби з втомою.

6. Покращує зір

Виноградний сік для здоров'яВиноград захищає фоторецептори очей і допомогає запобігти дегенерації макули (макула – це ділянка сітківки ока з найбільшою концентрацією колбочок) та інших очних захворювань.

За даними дослідження 2014 року, проведеного Інститутом ока в Майамі, виноград допомогає захистити сітківку від псування і забезпечує належний догляд за очима. Справді, дегенеративне захворювання сітківки або жовтої плями є одним з провідних причин сліпоти серед літніх людей.

Крім того, їх протизапальна властивість сприяє зниженню запального рівня білка і збільшує кількість захисних білків в сітківці.

Їжте виноград або пийте виноградний сік регулярно, щоб захистити сітківку від пошкоджень і насолоджуватися хорошим зором протягом багатьох років.

7. Лікує запор

Виноград і виноградний сік корисні при лікуванні закрепів. Волокно у винограді, в основному, складається з нерозчинного волокна, що підвищує вироблення травних ферментів. Крім того, він може полегшити травний дискомфорт і заохочувати регулярні випорожнення.

Крім того, виноград з високим вмістом води і, таким чином, допомагає регулярній дефекації, а також запобігає розладу шлунку і непотрібному роздратуванню.

При запорі з’їжте невелику тарілку винограду або випийте ½ склянки свіжого виноградного соку в день. Якщо свіжий виноград не доступний, замочить родзинки у теплій воді протягом 1 або 2 днів. Ви повинні їсти родзинки разом з водою на порожній шлунок вранці.

8. Підвищує імунітет

Згідно дослідженням (2013), проведеним в Університеті штату Орегон, червоний виноград може підвищити імунну функцію. Ресвератрол, який міститься в червоному винограді, відіграє ключову роль у стимулюванні імунної системи і знижує ризик неконтрольованих імунних реакцій. Коли імунна система сильна, то організму легше боротися з хворобами та інфекціями.

Крім того, виноград забезпечує кількома поживними речовинами, які є життєво важливими для здорової імунної системи, у тому числі вітаміном С, залізом і вітаміном В6.

9. Засіб детоксикації

Виноград – природні діуретики і, отже, допомоги в детоксикації, усуненні шкідливих токсинів з організму. Високий рівень токсинів може викликати хронічну втому, слабкість, запалення, проблеми з шлунково-кишковим трактом, а також шкірні проблеми.

Виноград містить багато води і калію, який допомагає позбутися від токсинів через збільшення потоку сечі. Він також має проносний ефект, пов’язаний з волокнами в шкірці і насінні.

Для детоксикації потрібно їсти виноград з шкіркою і насінням, адже насіння винограду містить найбільш цінні поживні речовини.

10. Робить кістки сильними

Різні поживні речовини у винограді допомагають в живленні і зміцненні кісток. Поживні речовини, такі як мідь, залізо, марганець відіграють важливу роль у формуванні кісткової тканини і її міцності.

За даними Американського товариства кісток і мінеральних досліджень, виноград підтримує здоров’я кісток за рахунок поліпшення утримання кальцію в кістках. Крім того, люди, які їдять виноград регулярно, мають міцні стегнові кістки.

Щоб знизити ризик розвитку остеопорозу і поліпшити щільність кісткової тканини, їжте 1 чашку винограду кілька разів на тиждень.

Додатково: щоб насолодитися смаком і отримати більше користі для здоров’я, вживайте виноград свіжим або у вигляді соку. Уникайте приготування їжі з винограду, бо, як правило, він втрачає свої поживні властивості в процесі приготування. Якщо ви п’єте червоне вино, виготовлене з винограду, майте на увазі, що помірність дуже важлива. Пийте не більше 1 склянки, щоб не отримати більше проблем, ніж користі.

Гарного здоров’я!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.